Sosyal medya hesaplarımızı hemen takip edin.
sosyals sosyals sosyals sosyaly
Sohbet Girişi
kull
sifre
* Şifreniz yoksa boş bırakabilirsiniz.
Kategoriler
Yeni Sohbet Siteleri
Parasız Sohbet Siteleri

Evde Zencefil Yetiştirmek

Evde Zencefil Yetiştirmek

Evde Zencefil Yetiştirmek Hakkında Detaylar

Zencefil… Sağlık açısından şifa deposu olarak bildiğimiz bitkilerden birisidir. Mide bağırsak soğuk algınlığında olduğu gibi en çok bayanların en korkulu rüyası olan kilolar içinde kullanılabiliyor. Hem toz hem kök olarak tükettiğimiz zencefili istersek satın almak yerine evde kendimiz de yetiştirebiliriz. Belki biraz biraz sabır isteyecek ama sonuçta kendi yetiştirdiğimiz zencefilleri gönül rahatlığıyla tüketebileceğiz.

Evde kök zencefil yetiştirmek..

Sizlerde evinizde kök zencefil yetiştirebilirsiniz öncelikle bize lazım olan malzemeler.

İyi dolgun pürüzsüz bir kök zencefil, derin olmayan saksı tercih edilmelidir. Toprağı ise yüksek kaliteli olmalı . Bahçe toprağı ile torf yarı yarıya karıştırılabilir ya da torf toprağı biraz fazla olabilir.

 

Şimdi ekimimize başlayalım.

Öncelikle elimizde olan dolgun ve tomurcuklu  pürüzsüz zencefilmizi toprağa yatay olacak şekilde dikelim. Derinliği 5_10 cm olarak ayarlayabiliriz. Toprağın verimini artırmak için ciftlık gübresi kullanabiliriz. Saksıya diktiğimiz zencefillere can suyu vererek gün ışığı alacak bir yerde olmalıdır. Zencefiller soğuk ortamı sevmedikleri için evde saksıda olmaları daha iyi olacaktır. Ayrıca aşırı sulamak köklerin çürümesine sebep olabilir. Saksımız su tutmayan bir saksı olmalı ve toprağı kontrol ederek sulama yapmalıyız.

Evde zencefil yetiştirmek hem eğlenceli hem de faydalı bir uğraştır. İşte adım adım zencefil nasıl yetiştirilir:

Malzemeler:

  • Zencefil kökü (organik olması daha iyidir)
  • Saksı (en az 20-30 cm derinliğinde)
  • Kaliteli, drenajı iyi olan toprak (hafif kumlu olabilir)
  • Su spreyi (isteğe bağlı)

Adımlar:

  1. Zencefil Kökünü Hazırlama: Organik bir zencefil kökü seçin. Üzerinde birkaç “göz” (kıvrımlar) olduğuna dikkat edin. Zencefil kökünü birkaç parçaya bölebilirsiniz, her parçada en az bir göz bulunmalı.
  2. Saksıyı Hazırlama: Derin ve geniş bir saksı tercih edin çünkü zencefil yatay olarak büyür. Saksının altında suyun dışarı çıkması için drenaj delikleri olduğundan emin olun.
  3. Toprakla Doldurma: Saksıyı kaliteli, drenajı iyi olan toprakla doldurun. Zencefil nemli, ancak suyun birikmediği toprakları sever.
  4. Zencefili Dikme: Zencefil kökünü yatay olarak toprağa yerleştirin, gözlerin yukarı bakmasına dikkat edin. Zencefilin üzerini ince bir toprak tabakası ile örtün (1-2 cm yeterli olacaktır).
  5. Sulama: Toprağı hafif nemli tutun. Ancak zencefilin fazla suyu sevmediğini unutmayın, bu yüzden suyu fazla kaçırmamaya dikkat edin.
  6. Konum ve Işık: Zencefil dolaylı güneş ışığını sever. Saksıyı aydınlık, ancak doğrudan güneş almayan bir yere yerleştirin.
  7. Bakım: Zencefil yavaş büyüyen bir bitkidir, ancak birkaç hafta içinde toprak yüzeyinde filizler görmeye başlarsınız. Toprağı nemli tutmaya devam edin, ancak aşırı sulamaktan kaçının.

Hasat:

Zencefilin olgunlaşması genellikle 8-10 ay sürer. Bitkinin yaprakları sararmaya başladığında zencefil köklerini topraktan çıkarabilirsiniz. Ancak erken hasat etmek isterseniz, bitkinin gelişmesinden birkaç ay sonra köklerden küçük bir parça kesip geri kalanını büyümeye bırakabilirsiniz.

Zencefil ilkbahar ayları ve Şubat ayında dikimi yapılmalıdır. Zencefilin olgunluğa gelmesi 10 ayı bulmaktadır. Şimdiden kolay gelsin.

Mircte.org Sohbet Odaları Ücretsiz Tam Sohbet Mobil Geveze Chat siteleri hizmetini Bedava Sunar. 97

İlk yorum yazan siz olun.

Cevap bırakın
Gerekli alanlar işaretlenmiştir. *

Copyright © eFe © 2008 - 2025 - Mircte.Org